Ehandel och Online Pengar
Allt om handel online
Ekonomi

Gör en ekonomisk budget för nybörjare

3 januari, 2019 - 19:18Inga kommentarer

Ekonomisk budget

Du har säkert hört att man borde göra en budget för att förbättra sin ekonomi – men hur gör man? Här förklarar vi hur det fungerar och ger dig enkla tips för komma igång.

Genom att göra en budget får du kontroll över dina inkomster och utgifter. Det är helt enkelt så att det du får in ska räcka till det du ska betala. Har du låg lön, a-kassa, sjukpenning eller saknar inkomst kan det vara väldigt tajt med ekonomin och då är det extra viktigt att göra en plan för att behålla kontrollen. Annars kan utgifterna lätt skena iväg och du kan i värsta fall hamna i en skuldfälla.

Det kan låta töntigt, men ett bra sätt är att ta ett stort papper eller ritblock och göra spalter för de olika posterna. Sen skriver du in siffror i de olika spalterna och räknar ihop vad summan blir. Förutom penna och en god kopp kaffe kan du även behöva utrusta dig med inloggningsuppgifter till din bank så att du kommer åt din kontohistorik, kvitton samt en miniräknare.

Det enklaste är att gå tillbaka i tiden och att göra en budget för föregående månad. På så vis får du ett hum om vad saker kostade och det blir sedan enklare att fylla i uppgifterna för nästa månad.

  1. Börja med inkomsterna

Vad har hushållet för inkomster? Lön (efter skatt), försäkringspengar som sjukpenning eller a-kassa, pension, barnbidrag eller underhållsbidrag. Alla inkomster räknas till denna post. Inkomst brukar även kallas disponibel inkomst, vilket betyder att det är den summa du har att disponera (använda). Var realistisk när du beräknar, för om du överdriver inkomsten kommer du få svårare att få pengarna att räcka till i slutänden.

  1. Räkna ihop de fasta utgifterna

I nästa spalt börjar vi räkna på kostnader. Till fasta utgifter hör hyra eller avbetalning och avgift för bostad, bil, försäkringar, abonnemang som el och internet och fackavgifter. Kort sagt fasta eller återkommande räkningar som du kan förutse att du måste betala (även om rörliga abonnemang kan ge räkningar av varierande storlek). Tänk på att vissa fasta kostnader kan hopa sig och särskilt om du betalar dem årsvis eller kvartalsvis. Enklaste sättet att räkna ut den faktiska månadskostnaden är då att dela totalsumman för ett år på 12 månader.

  1. Hur stora är dina rörliga utgifter?

Till rörliga utgifter räknar vi sådant som kostar, men som varierar. Matinköp, hygienprodukter, nöjen, bensinkostnader, klädinköp, frisörbesök, läkarbesök och sparande är sådant som inte ingår i de fasta utgifterna. Den här posten är den som tar längst tid att reda ut och det är här du har nytta av att kunna gå tillbaka i ditt kontoutdrag för att räkna ihop de faktiska kostnaderna som du har haft.

  1. Räkna ut resultatet

När du har dragit bort kostnaderna för dina fasta och rörliga från din inkomst bör du helst ha lite pengar kvar. Har du det är det bara att gratulera, för då är din ekonomi i balans! Annars bör du se vad du kan spara in på, för att få bättre kontroll över din ekonomi.


Kommentarer

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-post syns inte i kommentaren.

Din epost syns inte utåt.

Ej robot-test

Var god svara på frågan nedan för att bevisa att du inte är en robot.

Vad har tomten för färg på sin mössa?